Johannas guide del 3: Konsistenser, grunden

I min första guide så förklarade jag hur ni skulle lägga eran makeup, men något som jag inte gjorde var att närmare gå in på de olika konsistenserna som finns. Här får ni veta lite mer!

Concealer

Ordet conceal betyder dölja och det är precis vad den gör. Med en concealer så trollar du bort det som du inte vill ska synas, det kan vara mörka ringar under ögonen, en röd förkylningsnäsa eller elaka blemmor. Concealer finns i olika former och dessa är:

Täckstift – Fungerar bäst på mindre ytor, till exempel för att dölja kvisslor. Använd helst en concealerpensel för att applicera då det blir enklare att tona ut. Täcker bra och effektivt. Passar personer utan torra partier. Den höga täckeffekten och konsistensen kan vara för kraftig till en torr hy.

Kakconcealer – En fast concealer i crèmeform som inte är lika täckande som ett täckstift. Har dock högre täckningsförmåga än en flytande. Lika som stiftet så används den bäst på mindre partier. Använd en pensel vid applicering. Samma som med stiftet så undvik helst torra partier då konistensen kan vara för kraftig.

Penselconcealer – Är flytande och är förpackad i penselform. Innehåller oftast ljusreflekterande pigment som lyfter djupa och mörka partier. Applicera med den medföljande penseln och tona om det behövs med fingertopparna. Passar alla hudtyper. Lätt till medium täckeffekt.

Flytande concealer – Finns med skumgummiapplikator eller i tub. En flytande är ett utmärkt alternativ då du vill täcka större partier, till exempel under ögonen. Väldigt lätt att arbeta med, går lätt in i huden och enkel att tona ut. Du kan applicera med en pensel men det funkar lika bra med fingertopparna. Kroppsvärmen gör produkten lättarbetad och smidig. Passar alla hudtyper. Ger ett naturligt resultat och har medium täckeffekt.

Foundation

En foundation finns i en mängd varianter. Med rätt foundationså jämnar du ut hyn och får ett fint underlag för resten av makeupen. Men när man väljer foundation måste man också tänka på vilken hudtyp man har. Här är några tips:

Fet hy – Välj en tunn och lätt foundation som är oljefri.
Normal hy – Kan ha alla men helst inte för fet.
Torr hy – En halvtäckande som innehåller mycket fukt.
Rynkig hy – En kraftig och fuktrik foundation som är lätt- till mediumtäckande.

Det finns alla varianter från transparenta till täckande och de olika varianterna som finns är:

Crèmepuder – Foundation och puder i ett! Med ett crèmepuder så går det snabbt att lägga en snygg grund och den blir klar på nolltid. Var noga med att inte applicera för mycket. Passar alla, men tenderar dock att lägga sig i torra partier i ansiktet. Använd gärna en fuktad svamp vid applicering för en tunnare makeup.

Mousse – En foundation i en luftig konsistens som är lätt att applicera och ger ett matt resultat. Enklast är att använda fingarna när du applicerar den och fungerar alldeles utmärkt till att täcka vissa partier i ansiktet. Passar till en yngre, normal till fet hy utan alltför många linjer. Ger allt från medium till ett täckande resultat beroende på hur mycket du använder. Men en tunn bas är alltid bäst då den håller bättre.

Semitäckande – Passar bra för en dagsmakeup då den täcker alla skavanker på ett naturligt sätt och ger ett mjukt intryck.. En semitäckande finns anpassad för alla hudtyper.

Täckande – Döljer alla ojämnheter i hyn och ger en matt finish. Passar bra till den mogna hyn men en fet problemhy bör undvika denna konsistens eftersom den lätt blir blank och ofräsch. Arbeta med tunna lager för att undvika en ”mask”.

Lifting – Får hyn att se slätare ut och innehåller ofta ljusreflekterande pigment. Appliceras med valfritt verktyg (svamp, pensel, fingrar). Passar bäst för dig som börjat fått linjer då de ljusreflekterande pigmenten trollar bort dem och lättar upp ansiktet

Airbrush – Foundation i sprayform! Sprayas direkt på ansiktet och för att sedan arbetas ut med en svamp för bästa resultat. Ger ett slätt resultat och döljer alla skavanker men kan dock kännas som en mask. Passar väldigt bra till kvällsbelysning* och passar alla hudtyper.

Gel – Denna passar dig som bara vill sätta färg på ansiktet. Det som är viktigt att komma ihåg är att använda fuktighetskräm innan du applicerar gelen, annars är risken stor att du känner dig stram. Resultatet blir helt naturligt och transparent. Passar alla hudtyper.

Färgad dagkräm – Ja, en dagkräm fast färgad som inte jämnar ut hudtonen utan tillför bara färg och fukt. Appliceras enklast med fingrarna och passar alla. En färgad dagkräm är inte lika hållbar som en täckande foundation.

Mineral – En produkt baserad på mineraler. Finns i både flytande och i puderform men den sistnämnda är den vanligaste. Appliceras med en kabukiborste (puder) och passar alla. Täckningen kan byggas upp beroende på hur mycket man applicerar. Ger ett naturligt resultat och är bra för hyn.

Kompaktfoundation – Är en foundation i fast form som sedan blir flytande vid applicering. Lätt att arbeta med och resultatet blir lätt och naturligt, men du kan givetvis bygga upp till önskat resultat. Använd helst pensel eller svamp.

Vårdande – Tillför fukt och passar bra till den torra hyn. Finns dock anpassad till alla hudtyper. Har en semitäckande konsistens.


Nästa gång blir det puder och rouge!

___________

*På kvällen är det bättre att välja en mer täckande foundation då kvällsbelysningen framhäver skuggor i ansiktet. Om man använder en för tunn kan du se trött och glåmig ut.

Kommentarer
Postat av: inthemake

Oh va du lägger ner tid på dina guider, jättebra & informativa!

2008-10-08 @ 09:00:13
URL: http://inthemake.se
Postat av: Linda

Oj vilken guide!! Väldigt bra gjord!

2008-10-08 @ 21:33:37
URL: http://bettieli.blogg.se/
Postat av: Johanna

Inthemake: Det är också ett sätt för mig att lära mig och komma ihåg allting! Har bestämt mig att jobba inom smink ;) Men tack måste jag säga!Linda: Tack söta du! :)

2008-10-09 @ 12:05:31
URL: http://makeupjunkie.blogg.se/
Postat av: Lilliii

Kan man använda foundation om man har haft acne? Finns det någon du rekommenderar isåfall till 'problemhy'? Vill ju inte ha tillbaka acneproblemen lixom..

2011-05-21 @ 00:06:34
URL: http://lilliii.blogg.se/

Kommentera gärna:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0