Johannas guide del 1: Grunden

Somliga vet precis hur man lägger en bra och snygg grund. Somliga vet inte alls. Den här guiden riktar sig emot de sistnämnda och jag hoppas att jag kan vara till assistans.


Steg 1: Hudvård. Oavsett vad, lägg alltid en grund på ett rengjort ansikte. Om du inte rengör ditt ansikte så kommer de döda hudcellerna finnas kvar och underlaget kommer att glida runt. Så vill vi ju inte ha det! Min rutin är: rengöringsmjölk, ansiktsvatten och slutligen en dagkräm. Om du har tid, applicera dagkrämen ca 20 minuter innan du börjar med grunden. Detta är för att den ska hinna sjunka in i huden helt.


Tips! Haft på för mycket dagkräm? Ta lite papper och tryck mot huden för att ta bort överflödet.


Steg 2: Primer. En primer slätar ut huden, stramar åt och gör så att underlaget sitter mycket bättre. Men tänk på att en primer fungerar inte som en dagkräm utan appliceras alltid efteråt. Förutom en primer till ansiktet så finns det också för läppar och ögonlock. Applicera ett jämnt lager och massera lätt in i huden med cirkelformade rörelser. 


Steg 3: Concealer. En concealer är som en foundation fast har en högre täckningsförmåga. Du applicerar denna med en pensel eller fingrarna på de ställen där du behöver just högre täckning, det kan till exempel vara under ögonen eller på elaka finnar och plitor. Ett bra knep är att använda korrekturconcealers med motsatstoner för att neutralisera en annan dominant ton. Exempel: röda finnar dämpas bra av en gröntonad concealer, blåa ringar under ögonen av en laxrosa.


Steg 4. Foundation. En foundation jämnar ut hudtonen och finns i en hel drös av olika varianter, vissa mer täckande än andra. Det gäller att hitta en färg som precis matchar din hudton och underton. Vadå, underton? Tillåt mig att förklara lite mer vad detta är:


Vi har alla olika hudtoner, men även undertoner. Det finns tre att välja på, och dessa är: varm, kall och neutral. Men hur tar man reda på vilken ton man har? Titta på dessa två bilder nedanför. Vilken färgskala passar du bäst i, både klädmässigt och sminkmässigt? Passar du bra i varma så kan detta vara ett tecken på att du har en varm underton.





Men det finns fler saker som man kan titta på! Hur ser till exempel dina blodådror ut på handleden? Lutar de mer åt det gröna hållet så är detta ett tecken på en varm underton. Om du däremot har mer åt det blå/rosa/lila hållet så är du kall. Fortfarande osäker? Titta på halsen, där ser du med största sannolikt vilken underton du har. Drar du mer åt det gul/guldiga hållet? Varm. Drar du mer åt det rosa och svala hållet? Kall. För att reda ut allt detta kan jag ge ett exempel:


Jag heter Johanna, passar väldigt bra i jordnära färger, har gröna ådror och drar åt det gul/guldiga hållet. Reslutat = Varm underton.


För att hitta en foundation som ska passa mig så ska jag alltså titta efter en som är åt det mer gula hållet. Se bilden nedanför så förstår ni! Även M.A.C och L'Oréal har detta system med W, N och C (W=warm, N=neutral, C=cold). Detta underlättar en hel del för att hitta en bra ton på sin foundation. En neutral underton har jag inte skrivit så mycket om, men då är man helt enkelt lite av varje!





 Bilderna tagna härifrån

Nu lämnar vi detta område och fortsätter på själva foundationen. Man kan applicera denna på lite olika vis och helt efter smak. Vissa tycker att det blir bättre resultat med en pensel medan vissa andra föredrar en vanlig svamp. Det som kan vara negativt med en svamp är att den suger åt sig 1/3 av den mängd foundation som du applicerar. Så är man snål så är detta inget att rekommendera. Jag brukar variera lite mellan svamp och pensel då jag tycker att dessa sätt funkar lika bra! Fingrarna fungerar även dem bra då värmen smälter foundationen och gör så att den lägger sig bättre på huden. Tänk dock på att ha rena fingrar! Har man däremot en mineralfoundation så är det optimala att använda en kabukiborste.


Börja med att applicera foundationen i mitten och arbeta dig utåt. Kom även ihåg att applicera en liten bit ner på halsen för att förhindra en ful kant mellan din vanliga hudton och foundationen. En sak som du också kan tänka på är att alltid dra svampen eller penseln mot hårstrånas riktning, dvs neråt. Annars kan det se ut som om du har skäggstubb (om du drar uppåt dvs)!



1
. Concealerpensel. 2. Foundationpensel. 3. Puderborste. 4. Skunkborste. 5. Ännu en puderborste. 6. Rougeborste. 7. Sneställd roouge/konturborste. 8. Sneställd foundationborste. 9. Makeupsvampar. 10. Kabukiborste. 11. Ännu en variant på makeupsvampar.


Tips!
Om du vill ha en tunnare och skirare täckning på din foundation så kan du fukta din svamp med lite vatten! Detta gör även så att svampen inte suger upp lika mycket foundation. Jag brukar göra detta väldigt ofta då jag vill ha en sån tunn bas som möjligt.





Steg 5. Puder. Puder borstar du över foundationen för att fixera den och hålla blänket borta över dagen. Ett löst puder funkar alldeles utmärkt till detta medan ett pressat, fast puder är bra att ha till hands om man vill bättra på grunden under dagen! Jag använder en borste till det lösa pudret och en mjuk puderpuff till det pressade.


Detta var grunden, nästa gång blir det rouge, ögon och läppar!


Kommentarer
Postat av: Sminkan

Fantastiskt trevlig guide! Bra jobbat! Jag tror säkert du är till nytta för väldigt många. Speciellt bra att du tar upp penslar och borstar!

2008-09-27 @ 08:32:16
URL: http://sminkan.blogg.se/
Postat av: Bjooti

Oj vilken guiden!

2008-09-27 @ 09:12:53
URL: http://bjooti.net/
Postat av: Johanna

Sminkan: Nämen tack, tänkte faktiskt att det måste finnas några som behöver lite hjälp på traven! :)



Bjooti: Åh, tack! :D

2008-09-27 @ 09:53:10
URL: http://makeupjunkie.blogg.se/
Postat av: inthemake

Superbra guide för de som undrar ;)

2008-09-27 @ 18:05:13
URL: http://inthemake.blogg.se/
Postat av: Johanna

Inthemake: Vad kul att du tycker det :D

2008-09-27 @ 22:47:21
URL: http://makeupjunkie.blogg.se/
Postat av: Linda

Vilken bra guide!

2008-09-28 @ 13:19:19
URL: http://bettieli.blogg.se/
Postat av: Johanna

Linda: Tack söta!

2008-09-28 @ 17:33:20
URL: http://makeupjunkie.blogg.se/
Postat av: Fåfängan

Man kanske skulle testa Clarins primer! Har ju nu Laura Merciers och så har jag använt MAC's. Men Smashbox varinget för mig.

2008-09-29 @ 11:27:10
URL: http://fafangan.blogspot.com
Postat av: Chaosophia

Även denna del var minst lika bra!



Jag sitter dock och svär ännu en gång över att jag inte vet om jag har en varm eller kall hudton. Jag har både gröna och blå blodkärl som lyser igenom huden. :o

2008-09-29 @ 13:51:10
URL: http://chaosophia.blogg.se/
Postat av: Johanna

Fåfängan: Jag har faktiskt inte heller gjort det, men jag vill väldigt gärna! :)



Chaosophia: Tack! Men vad tokigt! Det måste vara svårare att hitta en bra foundation då man inte riktigt kvalar in till varken varm eller kall. Hoppas att du löser det där en vacker dag :)

2008-09-29 @ 19:30:56
URL: http://makeupjunkie.blogg.se/
Postat av: Emmy

Man ser att du har lagt ner mycket tid på den här guiden. Bra gjort =)

2009-01-17 @ 12:48:28
URL: http://nailpolish.blogg.se/
Postat av: Johanna

Emmy: Tack rara! :)

2009-01-17 @ 14:21:07
URL: http://makeupjunkie.blogg.se/
Postat av: tildamilda.

vad använder du en skunkborste till & vad är en kabukiborste ? ;D

2009-01-21 @ 20:53:36
URL: http://tildamilda.se
Postat av: Johanna

Tildamilda: Med en skunkborste kan man applicera sin foundation med, ger ett fint och luftigt resultat. Även krämrouge! Annars kan man använda den till sitt löspuder. En kabukiborste är en borste man har till sitt mineralsmink, den är tät och rundad på ett bra sätt så att det blir enkelt att applicera :)

2009-01-22 @ 17:04:33
URL: http://makeupjunkie.blogg.se/
Postat av: tildamilda.

svar; okej :) tack för svar!

2009-01-22 @ 21:46:08
URL: http://tildamilda.se
Postat av: Johanna

Tildamilda: Så lite så! :)

2009-01-23 @ 12:17:32
URL: http://makeupjunkie.blogg.se/

Kommentera gärna:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0