Lite hud!
Vi föds med vår hudtyp och har kvar den, med vissa förändringar genom livet. Vilken hudtyp vi får beror på hudens tjocklek, mängden talg och svettkörtlar samt mängden pigment i underhuden. Huden i ansiktet är känsligare än övrig hud så därför att det bra och viktigt att ta hand om den efter den typ av hy som du har. Vi börjar med lite begrepp innan vi kör igång:

Talgkörtel: Körtlar i huden, ofta i hårmynningen, som avsöndrar fett i syfte att hålla huden smidig.
Hornlager: Ett mycket tunt lager (mindre än 0,01 mm) av torra platta celler av keratin som är kroppens första och omedelbara skydd mot nötning, solsken, kemiska ämnen, bakterier m. m. och gör huden så gott som vattentät.
Exfoliera: Man avlägsnar döda celler från hudytan och samtidigt stimulerar cellnybildningen.
Lanolin: Är ett fett som finns i ull.
Fria radikaler: Fria radikaler uppstår av faktorer i kroppen och utanför kroppen. Exempel på faktorer utanför kroppen är röking, luftföroreningar, UV-strålning, Giftiga kemikalier. I kroppen utlöses fria radikaler genom kroppens normala energiproduktion, normala omsättningen av fett, kolhydrater och proteiner, dålig blodtillförsel och trötthet.
T-zon: T-zonen står för panna, näsa och haka. Man kallar det så för att området bildar ett “T”.

Den person som har normal hy har en bra balans mellan fukt och fett. Du har tur, men du ska ändå vara försiktig så du inte rubbar balansen. Du kan välja fritt bland sminkprodukterna men du ska helst avstå från alkohol (i produkterna alltså), parfym och mycket konserveringsmedel.

Välj en rengöring som är mild, exfoliera inte för ofta och försök att hitta en fuktkräm som både innehåller fett och fukt.
Stora porer och en glansig yta kännetecknar den feta hyn. Detta beror på att huden har en högre talgproduktion. Men det finns faktiskt fördelar med en fet hy, och det är att på grund av den höga talgproduktionen så tål fet hy sol, vind och kyla extra bra och håller sig elastisk längre än andra hudtyper. Om du inte rengör och exfolierar huden regelbundet så täpps porerna igen vilket i sin tur ger pormaskar, finnar och acne.

Välj en rengöring som dämpar talgproduktionen men som inte torkar ut. Din hud behöver massor utav fukt precis som de andra hudtyperna så undvik alkohol i produkterna. Alkohol torkar ut huden och då producerar huden ännu mer talg vilket leder till att huden blir ännu fetare. En oljefri fuktkräm är att rekommendera (annars blir det kaka på kaka) och en bra exfoliering för att rengöra på djupet.
En fet T-zon är det vanligaste kännetecknet för blandhy. Resten av ansiktet är normalt eller torrt.

Du behöver punktbehandla efter hudens behov. Det finns produkter som ska fungera som dämpande på den feta t-zonen utan att torka ut övriga ansiktet, men detta funkar inte för alla. Det enklaste sättet är att skaffa sig en hudvård med vissa produkter anpassade till fet hy, som du alltså använder i t-zonen och vissa anpassade för torr/normal hy.

För det mesta är den känsliga huden torr men den kan även växla mellan att vara mycket torr och mycket fet. Huden brukar lätt bli rödflammig och varm och får ofta brustna blodkärl då hornlagret är mycket tunt. En känslig hy kräver mer omtanke när du väljer produkter då den är extra känslig för yttra omständigheter såsom värme, kyla och luftfuktighet.

Välj produkter utan parfym, lanolin, AHA och alkohol. Detta kan irritera och torka ut huden. Om du ska köpa en exfoliering så måste du tänka på att hornlagret redan är tunt, så försök att hitta en peeling som har mjuka, små korn. Ett tips är att annars använda en frottéhandduk som är fuktad och peela med. Jag brukar göra det och fungerar alldeles utmärkt!

Detta är den vanligaste hudtypen i norra Europa. Om du inte tar hand om den ser den ännu torrare och matt ut. Brukar oftast strama och/eller klia efter att du tvättat den och brukar ha torra fläckar, speciellt på vintern. Orsaken till att huden är torr är på grund av att svett- och talgproduktionen är för liten. Det medför också att kroppen inte kan försvara sig mot främmande ämnen och fria radikaler. Torr hy som inte blir omhändertagen får därför rynkor i tidigare ålder och blir lättare känslig. Välj en rengöringslotion och ansiktsvatten utan alkohol och tvål, som även är uttorkande.

Välj en fuktkräm med fukt och fett och smörj in dig på en gång efter rengöring då huden ännu är fuktig!

Kommentarer
Postat av: inthemake

Kanonbra guide!

2008-11-05 @ 08:40:32
URL: http://inthemake.se
Postat av: Johanna

Inthemake: Tack! :D

2008-11-05 @ 13:48:45
URL: http://makeupjunkie.blogg.se/

Kommentera gärna:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0